Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Βιέννη: Η βασίλισσα με τα 400 παλάτια.


Η Βιέννη δεσπόζει στο κέντρο της Ευρώπης: διατηρώντας τις μνήμες της από το ένδοξο παρελθόν της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Η όμορφη και θλιμμένη αυτοκράτειρα Ελισάβετ, η Σίσι όπως είναι πιο γνωστή, δολοφονήθηκε από έναν Ιταλό αναρχικό - «ζει» ακόμη στις καρδιές των Αυστριακών θυμίζοντας ημέρες μεγαλείου
.

Κείμενο-φωτογραφίες
Γιώργος Κ. Παπαδόπουλος


Στη Βιέννη έχει διατηρηθεί όλη η παράδοση στο πέρασμα τον χρόνων. Κυριαρχεί το μπαρόκ, έχουν διατηρηθεί κτίρια σε Ροκοκό και Γιούγκεντστυλ ενώ δεν απουσιάζουν και τα κτίρια σε μοντέρνο ρυθμό. Τον περασμένο μάλιστα αιώνα κατασκευάστηκαν κτίρια σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική αρχιτεκτονική άλλων χωρών και όλα «δένουν» σ' έναν άριστο συνδυασμό που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η Βιέννη είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή. Θα την αισθανθείτε όταν περπατήσετε στους δρόμους της. Πιείτε το ποτό σας σ' ένα από τα μπαράκια, στέκια της νεολαίας και όχι μόνο. Απολαύστε τον καφέ σας στο πάμπoλλα και ζεστά καφέ της, όπως το Cafe Central ένα από τα πιο γνωστά στο κέντρο της πόλης.
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη Βιέννη είναι να περπατήσετε , ιδιαίτερα στην παλιά πόλη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα. Στο «Ρινγκ» που περιβάλλει την παλαιά πόλη υψώνονταν άλλοτε τα τείχη που προστάτευαν τους κατοίκους από τους εχθρούς της.


Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου
Stephansdom, με τον ακιδωτό τρούλο είναι σημείο αναφοράς. Οικοδομήθηκε στην τοποθεσία άλλου ναού του 12ου αιώνα, ρομαντικού ρυθμού, από τον οποίο διατηρούνται η κυρία είσοδος, Πύλη του Γίγαντα (Riesentor) και οι Πύργοι των Ειδωλολατρών (Heidentürme). Μετά το 1359 ξαναχτίσθηκε σε γοτθικό ρυθμό. Είναι ένα να αριστούργημα που το εσωτερικό του θα σας μαγέψει. Κύριο χαρακτηριστικό του ο νότιος πύργος που έχει ύψος 136,7 μέτρα ο οποίος αποπερατώθηκε μετά από εργασίες 75 ετών.

Αν θελήσετε να έχετε και μια άποψη της Βιέννης αρκεί να ανεβείτε τα 363 σκαλοπάτια που οδηγούν στο «καμπαναριό» του ναού.


Ο πεζόδρομος που ξεκινάει από την πίσω πλευρά του ναού είναι η Grabenstrasse που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. Εκεί θα βρείτε ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι πιο γνωστοί διεθνείς οίκοι μόδας. Βέβαια οι τιμές είναι αρκετά...αλμυρές, αλλά τα καταστήματά της αποτελούν πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ίδιους τους Βιεννέζους, κι όταν οι πόρτες των καταστημάτων κλείσουν, η "Graben" είναι ο χώρος για τη βραδινή βόλτα, τα ραντεβού, τα υπαίθρια bonbon με τις καραμέλες, οι καντίνες με τα "βουρστ" τα περίφημα βιεννέζικα λουκάνικα και τους διαφόρους γραφικούς τύπους που παίζουν ή τραγουδούν για τους περαστικούς.

Και όσοι νομίζουν ότι είναι τυχεροί ή τους... τρώει η τσέπη τους, στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το καζίνο της πόλης στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσετε είσοδο, για να μπείτε.

-- Επισκεφθείτε την Όπερα της Βιέννης, η οποία βρίσκεται στο τελείωμα της "
Graben" , ένα επιβλητικό κτίριο κτισμένο τον περασμένο αιώνα.
Κι αν η πεζοπορία σας άνοιξε την όρεξη και θέλετε να έχετε ένα "αυτοκρατορικό γεύμα" τότε ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ΚΟΡΣΟ, το εστιατόριο του ξενοδοχείου
Bristol, ένα από τα πιο παραδοσιακά και πολυτελή της Βιέννης. Ζητείστε να σας φέρουν το Elizabeth menu.
-- Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στα δύο παλάτια, το χειμερινό
Hofburg (Χόφμπουργκ) και το θερινό Schonbrunn (Σένμπρουν), που χρησιμοποίησε σαν κατοικία ο Φραγκίσκος Ιωσήφ (Φρανς Ζόζεφ) με τη σύζυγο του αυτοκράτειρα Σίσι.
Στα δύο αυτά παλάτια είναι αποτυπωμένη όλη η ζωή των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων που κυβέρνησαν για 600 χρόνια [τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Κάρολος σύζυγος της Τίτας της Πάρμας ο οποίος βασίλεψε για δύο μόλις χρόνια (1916-1918)]. Μετά την αναγκαστική του παραίτηση, στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, σήμανε και το τέλος της αυτοκρατορίας.
Στο εσωτερικό τους τα πορτραίτα, τα σαλόνια, οι κρεβατοκάμαρες, οι χώροι υποδοχής, τα σερβίτσια και άλλα αντικείμενα, όλα "φορτωμένα" με χρυσό και ασήμι όπως ταιριάζουν στους αυτοκράτορες.
-- Στο «Σένμπρουν» σ' ένα από τα κτίρια του τεράστιου κήπου που περιβάλλει το ανάκτορο διατηρούνται οι άμαξες που χρησιμοποιούσαν οι Αψβούργοι τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις όσο και για τις επίσημες ή σημαντικές τελετές (γάμους, κηδείες) καθώς και οι παιδικές άμαξες για τους μικρούς πρίγκηπες.

Τα λείψανα όλων των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων φυλάσσονται στις υπόγειες στοές του "Καπουτσίνερ-γκρουφτ" μιας εκκλησίας κτισμένης στα 1618.
Η πιο εντυπωσιακή λειψανοθήκη είναι αυτή της Μαρίας Θηρεσίας και βρίσκεται εκεί με το σύζυγο της με τον οποίο ήταν βαθιά ερωτευμένη. Η πιο λιτή λειψανοθήκη είναι αυτή τον Φραγκίσκου Ιωσήφ ενώ πάνω σε αυτήν της Σίσι βρίσκονται πάντα... φρεσκοκομμένα λουλούδια τα οποία εναποθέτουν Ούγγροι επισκέπτες, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη συμβολή της στην απελευθέρωση της χώρας τους.

Μερικά ακόμη από τα πολλά και θαυμάσια αξιοθέατα της Βιέννης είναι το εντυπωσιακό νεογοτθικό δημαρχείο, το ελληνιστικό Κοινοβούλιο και η ισπανική σχολή ιππασίας που ομολογουμένως πρέπει να επισκεφθείτε.

-- Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και το ελληνικό εστιατόριο που σύχναζε ο

Ρήγας Φεραίος (βρίσκεται κοντά στο "Καπουτσίνερ-γκρουφτ" και δίπλα από αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βιέννης που χτίστηκε από τον Έλληνα βαρόνο Σίνα).
Κάντε με το τραμ το γύρο του Ring, του „δακτυλιδιού“ που περιβάλει την παλιά πόλη, γυρίστε την πόλη με ποδήλατο ή κατευθεινθείτε στο Πράτερ που εκτός από το πάρκο ψυχαγωγίας, με σήμα κατατεθέν την τεράστια ρόδα, διαθέτει δάσος και μονοπάτια για πεζοπορία. Κάντε μιά βαρκάδα στο Δούναβη, αγαπημένο χώρο των Βιεννέζων για ιστιοπλοΐα και άλλες δραστηριότητες.


ΒΙΕΝΝΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιέννη σημαίνει πολιτισμός. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Θα το αισθανθείτε από τον αέρα της πόλης που αφήνει την εντύπωση ότι χορεύει στους ήχους των συνθέσεων του Μότσαρτ, του Μπετόβεν, του Γιόχαν Στράους. Η Βιέννη διαθέτει 30 συνολικά σκηνές θεάτρου, 98 κινηματογράφους, 7 αίθουσες συναυλιών και 71 μουσεία. Στο Μπελβεντέρε εκτίθενται έργα των μεγάλων της νεότερης ζωγραφικής και γλυπτικής (12ο-16o αιώνα) όπως είναι ο Κλιμτ, ο Κόκοσκα, ο Σίλε.

Στο Κουνστχάλε μπορείτε να δείτε ότι πιο μοντέρνο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική ενώ το Κουνστχάους (Kunsthaus Wien) που είναι κτισμένο με ένα πρωτοποριακό στυλ, στους 4 ορόφους του στεγάζει τα έργα -περίπου 700- του δημιουργού του, ζωγράφου Hundertwasser, ο οποίος χρησιμοποιεί περί τα 1.100 χρώματα!! Από τον ίδιο είναι σχεδιασμένο και το κτίριο για την καύση και ανακύκλωση των σκουπιδιών.
Και βέβαια δεν νοείται Βιέννη χωρίς να δοκιμάσετε την Ζάχερ Τόρτε (Sachertorte) το περίφημο κέικ σοκολάτα που μπορείτε να το βρείτε σε πολλά ζαχαροπλαστεία, αλλά αν θέλετε το ... «ορίτζιναλ» τότε μόνο στο ζαχαροπλαστείο ΖΑΧΕΡ (SACHER) όπου το κατασκευάζουν ακόμη με τη συνταγή που χρησιμοποιείτο για τον Φρανς Ζόζεφ (όπως θέλει ο μύθος).

Το βράδυ να πάτε στο Grinzing, την περιοχή βορειοδυτικά της πόλης, με τις γραφικές κρασοταβέρνες τα „Heurigen” όπως είναι γνωστά, και να απολαύσετε το πολύ καλό κρασί που σερβίρεται από τους αμπελώνες της Βιέννης, τους καλούς μεζέδες και τις μελωδίες από ντουέτα κιθάρας και παραδοσιακών αυστριακών τραγουδιών.
Αν θέλετε να έχετε μία πανοραμική θέα της Βιέννης με το Δούναβη να τη διασχίζει, ανεβείτε στο Κάλεμπεργκ, τον πιο ψηλό λόφο της πόλης. Υπάρχει τακτική αστική συγκοινωνία.  Υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε μόνοι σας.


Όποια εποχή κι αν επισκεφθείτε τη Βιέννη θα έχει πάντα κάτι ξεχωριστό να προσφέρει.  Υπάρχει μηνιαίο έντυπο με όλες τις εκδηλώσεις που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον Οργανισμό Τουρισμού της Βιέννης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου